Targu Ocna, Bacau
Târgu Ocna, judetul Bacau, Romania.
Detalii Targu Ocna, judetul Bacau, Romania. Detalii despre localitatea Targu Ocna strazii, coduri postale, vremea, istoric, obiective, cazare, poze etc.
Coordonate: 0° 0′ 0″, 0° 0′ 0″
Populatia
Suprafata
Altitudine
Alte detalii in curand
Istoric
În urma săpăturilor arheologice efectuate încă din anul 1933 pe platoul Podei, Bacău|Podei - Tisești , au fost descoperite primele așezări de pe aceste meleaguri datând din Neolitic|epoca neolitică.
Fișier:Interbelic Targu Ocna CoA.png|thumb|left|150px|Stema orașului în perioada interbelică
Locuințele erau construite pe tălpi de lemn, cu pereții din bârne și nuiele peste care se aplică lutuială. Locuitorii acestor așezări erau cultivatori și crescători de vite, dovadă fiind numărul mare de oase de animale , râșnițe și vase de provizii.
În această perioadă (neolitic) își are începutul exploatarea sării din această regiune; centrul de exploatare va deveni mai cunoscut în Evul Mediu.
La 15 martie 1410, Alexandru cel Bun întărea satul Stoenești (ulterior își va schimba numele în Ocna), peVâlcica, Iași|Vâlcica, unor frați de origine Transilvania|transilvăneană, iar la 3 septembrie 1448 Petru al II-lea al Moldovei|voievodul Petru al-II-lea dăruia satul Tisești tot unor frați transilvăneni.
Celelalte așezări sunt menționate fie la sfârșitul secolului al Secolul al VIII-lea|VIII-lea Gura Slănicului, Mosoare, fie în prima jumătate a secolului al Secolul al XIX-lea|XIX-lea Geoseni, Văleni, Poieni (Târgu Ocna), Bacău|Poieni, Pacuri, fie mai recent cartierul Galean.
În sec. al-XVIII-lea, cele două localități vecine, Ocna și Trotuș , se vor afla în competiție pentru întâietate în zonă, iar la inceputul sec. al Secolul al XVIII-lea|XVIII-lea așezării Târgu Ocna i se atribuie calitatea de târg. Călătorul Suedia|suedez Erasmus Heinrich Schneider de Weismantel este primul care îi atribuie calificativul de târg, în anii 1713-1714.
În această perioadă târgul Ocna are un ritm foarte rapid de creștere teritorială, mai ales prin includerea unor foste sate. Timp de trei secole, Târgu Ocna a fost cea mai însemnată localitate de pe Valea Trotușului, dominând economic și cultural întreaga zonă trotușeană.
În epoca modernă , localitatea cunoaște o evoluție spectaculoasă. Trebuie subliniat faptul că în această perioadă , Târgu Ocna a fost cel mai mare oraș nereședință de ținut din Moldova. Între anii 1864-1918 orașul cunoaște o dezvoltare mai lentă, putându-se vorbi chiar de un regres.
Evenimentele istorice care au marcat evoluția poporului român au lăsat o amprentă însemnată și asupra orașului Târgu Ocna.
Astfel în timpul evenimentelor de la 1821, un detașament de 800 de eteriști sosesc la Târgu Ocna sub conducerea lui Ioan Farmache , care va ordona ocuparea Mănăstirii Răducanu , ce avea o bună poziție strategică.
În timpul Revoluția de la 1848|Revoluției de la 1848, generalul Bem a adresat o proclamație către locuitorii Moldovei , făcându-le cunoscut că toți cei ce vroiau să lupte pentru libertate să se prezinte la cartierul său general de la Târgu Ocna, pentru a fi organizați militărește.
Costache Negri, locuind în modesta căsuță de la Ocna corespondă cu Domnitorul Principatelor Unite Române – Alexandru Ioan Cuza.
Fișier:Igreja AMD TO.jpg.jpg|thumb|right|250px|Biserica Adormirea Maicii Domnului
Târgocnenii își vor aduce contribuția la obținerea independenței , atât prin reprezentanții lor din compania a 6-a Târgu Ocna a batalionului 2 Bacău din Regimentul 14 dorobanți , comandat de căpitanul Dimitrie Bușilă, cât și prin acțiunile de sprijinire a frontului prin rechiziții , transporturi, subscripții pentru cumpărarea de arme, prin donații în bani sau alimente.
În timpul Războiului de reîntregire națională 1916-1918 s-au purtat lupte sângeroase în timpul cărora s-au remarcat medicul Mircea Bruteanu și locotenentul Gheorghe Enescu, alături de alți eroi ai orașului.
Tot acum a căzut la datorie , luptând eroic cu o singură mână, legendarul Constantin Mușat. Localitatea Târgu Ocna a fost bombardată de trupele inamice , provocând incendii și pagube materiale. Lupte sângeroase s-au purtat la Cireșoaia și Cosna.
Marele istoric Nicolae Iorga ne lasa cateva insemnari interesante despre aceasta perioada: 13 octombrie 1917 - Nemții bombardează Ocna. 9 ianuarie 1918- Ocna e părăsită și distrusă.
În afara zecilor de monumente ridicate în această zonă, a denumirii unor străzi ale orașului, începând din 1919, s-a creat o tradiție locală de comemorare a eroilor în fiecare an la Înălțare și de 9 Mai
Localitati cu nume asemanator:
Targu Bujor, GalatiTargu Carbunesti, GorjTargu Frumos, IasiTargu Gangulesti, ValceaTargu Lapus, MaramuresTargu Logresti, GorjTargu Mures, MuresTargu Neamt, NeamtTargu Ocna, BacauTargu Secuiesc, CovasnaTargu Trotus, BacauTargu-Jiu, GorjTargusor, BihorTargusor, ClujTargusor, Constanta