Sura Mica, Sibiu

Șura Mică, judetul Sibiu, Romania.

Detalii Sura Mica, judetul Sibiu, Romania. Detalii despre localitatea Sura Mica strazii, coduri postale, vremea, istoric, obiective, cazare, poze etc.
Harta Sura MicaVremea Sura Mica
Firme Sura MicaStrazi Sura MicaCoduri postale Sura Mica
Coordonate: 0° 0′ 0″, 0° 0′ 0″
Populatia
Suprafata
Altitudine
Poze imagini Sura Mica
Distante rutiere Sura Mica
Constructii Sura Mica
Alte detalii in curand

Istoric

Așezare rurală daco-romană. În perioada modernă au fost descoperite pe teritoriul comunei, la locul numit „Râșloava”, vestigii datând din secolul al IV-lea și secolul al IX-lea|al IX-lea, care atestă locuirea acestei zone și după retragerea romanilor din Dacia. Șura Mică este o întemeiere a coloniștilor sași. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1323, sub denumirea de Parvum Horeum [http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/repsibiu/a-h/sura%20mica.htm#_ftn1 Șura Mică (Kiscsűr, Kleinscheuern, Klišeirn, Parvum Horeum), comună], [http://www.kleinscheuern.de/kleinscheuern/geschichte/geschichte.html Kleinscheuern - Geschichte]. În decursul secolelor a fost de mai multe ori pustiită de războaie și catastrofe. A suferit mai multe atacuri ale turcilor (1432, 1437/38 și 1493), a fost jefuită de trupele lui Mihai Viteazul în 1600 și de participanții la Războiul de independență Rákóczi|răscoala curuților, sub conducerea lui Francisc Rákóczi al II-lea, din 1706. În 1733 a fost victima unui incendiu de proporții, iar în 1977 a cutremurului, care a produs mari stricăciuni bisericii evanghelice luterane. Biserica evanghelică luterană din Șura Mică|Biserica evanghelică luterană a fost construită în secolul XIII ca bazilică romanică cu navă centrală, cor rectangular cu absidă semicirculară și nave laterale fără absidiole. La sfârșitul secolului XV și începutul secolului XVI, biserica, care purta hramul Sf. Maria, a fost transformată în stil gotic și a fost fortificată. Absida semicirculară a fost demolată, corul a fost închis poligonal și sprijinit cu contraforți și boltit în rețea. Cu același prilej sa fost ridicat un arc triumfal gotic din piatră profilată și a fost boltită nava centrală. Intrarea de pe partea de nord a fost întărită cu un turn cu patru etaje iar în vest a fost ridicat un turn adosat fațadei.
În prezent, din vechea bazilică se mai păstrează doar fragmente din fațada de V, parte din portalul de N, peretele de S, precum și stâlpii dintre nave, iar din fortificația ce înconjura odinioară biserica se mai păstrează numai câteva tronsoane la S și V de biserică.[http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/repsibiu/a-h/sura%20mica.htm Repertoriul arheologic al județului Sibiu - Șura Mică] În 1780 a fost ridicată o biserică de lemn de către populația română.

Localitati cu nume asemanator:

Sura, Gorj
Sura Mare, Sibiu
Sura Mica, Sibiu
Suraia, Vrancea
Surani, Prahova